Palmiers met limoen (recept voor bladerdeeg)
Ingrediënten
Deeg
- 250 g bloem
- een snuifje zout
- 40 g bloemsuiker
- 5 g gist
- 1 ei
- 45 ml water
- 60 ml melk
Afwerking
- 125 g ongezouten boter
- 4 limoenen
- 100 g rietsuiker
- 1 ei
Instructies
-
Kneed de ingrediënten voor het deeg samen en vorm er een bol van.
OF maak het deeg in een keukenrobot/Thermomix: Doe de bloem in de kom/beker en voeg aan één kant het zout en suiker toe en aan de andere kant de gist. Voeg hierna het ei, water en melk toe en laat mengen.
[Thermomix: 5min, stand deeg (koornhalm)]
-
Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een rechthoek.
-
Neem de ongezouten boter en maak deze plat.
Verdeel deze over 2/3 van de rechthoek deeg.
-
Klap het niet beboterde deel deeg over op het bovenste beboterde deel.
Neem de rest van het beboterde deeg en klap dit over op de rest zodat je een kleinere rechthoek bekomt met 3 lagen.
-
Plaats de deeg nu in de vriezer voor 10 min.
-
Rol het deeg terug open tot een rechthoek.
Vouw het deeg terug op zoals hierboven beschreven en plaats terug 10 min in de vriezer. Doe de opvouwstappen hierna nog 2 keer.
-
Rol het deeg hierna terug uit tot een rechthoek.
Rasp de schil van de limoenen en verdeel de zeste over de rechthoek deeg.
-
Verdeel ook 2/3 van de rietsuiker over het deeg.
Rol dan de linkerkant op tot aan de midden en er na de rechterkant zodat je een vlindervorm bekomt.
-
Snij de rol in koekjes van ongeveer 0.5 cm dik.
Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nog 30 min rijzen.
-
Klop een ei los en wrijf de bolle kant van de koekjes in met wat ei.
Strooi er de rest van de rietsuiker over.
-
Verwarm de oven voor op 190°C.
Bak de koekjes voor 20 min in de voorverwarmde oven.
Laat afkoelen. Smakelijk!