Frangipane-appeltaart
Ingrediënten
Amandeldeeg
- 120 g boter
- 70 g poedersuiker
- 25 g amandelpoeder
- een snuifje zout
- 1 ei
- 150 g bloem
- 50 g zelfrijzende bloem
Frangipane
- 100 g amandelpoeder
- 100 g kristalsuiker
- 75 g boter
- 2 eieren
Appelcompote
- 4 appels
- vanille-extract
Afwerking
- 2-3 appels met rode schil
- 1-2 citroenen
Instructies
Amandeldeeg
-
Snij de boter in kleine stukjes en klop de boter op met een klopper.
Voeg de poedersuiker toe en klop verder op.
-
Meng het amandelpoeder, zout, het ei, bloem en zelfrijzende bloem onder het boterbeslag met een houten lepel.
-
Maak een bol van het amandeldeeg en wikkel in huishoudfolie.
Plaat in de koelkast voor zeker 2 uur.
Frangipane
-
Doe het amandelpoeder met de suiker in een keukenrobot of Thermomix met vlinder.
Laat draaien op een lage stand en voeg de eieren één voor één toe.
[Thermomix: 1 min, stand 2]
-
Voeg de boter in kleine stukjes toe.
[Thermomix: 5 min, stand 3]
-
Meng alles mooi door elkaar en breng over in een kommetje.
Leg huishoudfolie op de frangipane en plaats in de koelkast.
Appelcompote
-
Schil de appels en verwijder het klokhuis.
Snij de appels in blokjes.
-
Stoof de appelblokjes in een bodempje water op een middelhoog vuur.
Plaats een deksel op de kom en laat pruttelen totdat de appels zacht zijn.
-
Roer alles door elkaar zodat je een moes bekomt.
Voeg enkele druppels vanille-extract toe.
Afwerking
-
Leg een bakring (of een ring van een springvorm) van ongeveer 20cm doorsnede op een silicone bakmatje of bakpapier.
-
Rol het deeg uit tot ongeveer 5mm dikte.
Snij een cirkel van dezelfde grootte als de bakring uit het deeg.
-
Leg deze cirkel in de bakring op het bakmatje.
Snij uit de rest van het deeg lange repen van ongeveer 2cm breed en gebruik deze als wanden van de taart.
Druk de naden tussen de bodem en de wanden goed aan.
Zet de vorm met matje in de koelkast voor 1 uur.
-
Snij ondertussen de appels in 4 stukken en verwijder het klokhuis. (Verwijder de schil niet).
Snij de appels in dunne schijfjes. Dit gaat het makkelijkst met een mandoline.
-
Leg de appelschijfjes in een kom met water.
Pers de citroenen uit en breng het citroensap bij het water.
Je kan eventueel nog wat suiker toevoegen.
-
Kook de appelschijfjes gaar op een middelhoog vuur voor 10min.
-
Prik de taartbodem in met een vork.
Leg er een vel bakpapier in en vul met bakbonen.
-
Verwarm de oven op 180°C.
Bak de taartbodem blind voor 15min.
-
Verwijder de bakbonen en vul de taart met de frangipane.
Dit doe je best met een spuitzak.
-
Bak de taart nu nog eens 15 min in de voorverwarmde oven van 180°C.
-
Laat de taart afkoelen. Eerst op het aanrecht, er na in de koelkast.
-
Als de taart helemaal is afgekoeld, verdeel je de appelcompote over de frangipane.
-
Verwijder nu de vorm van rond de taart en bedek de taart met de appelschijfjes.
Leg de appelschijfjes dakpansgewijs van buiten naar binnen op de taart.
-
Laat de appeltaart opstijven in de koelkast.
Smakelijk!
Bron: www.patesserie.com