Falafels met een yoghurtdip
Ingrediënten
De falafels
- 500 g kikkererwten (gedroogde)
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 1 kl tandooripasta
- 1 takje munt
- enkele takjes koriander
- 1 snuifje komijnpoeder
- 1 snuifje zout
- 1 snuifje chilipoeder
- enkele druppels sesamolie
Yoghurtdip
- 250 g Griekse yoghurt
- 20 g gember
- 1/2 teentje look
- 15 g sesamzaadjes
- enkele blaadjes koriander
- 1 snuifje komijnpoeder
- 1 snuifje chilipoeder
Instructies
één dag op voorhand
-
Giet de gedroogde kikkererwten in een pot en vul met koud water tot de kikkererwten helemaal onderstaan. Laat een hele nacht weken.
De falafels
-
Giet het water uit de pot met kikkererwten. Spoel de erwten nog eens goed af en laat uitlekken.
-
Doe de erwten in een blender of thermomix. Mix fijn. Af en toe eens alles naar beneden schrapen en dan opnieuw mixen.
[thermomix: 10sec, stand 7, 2 tot 3 keer alles naar beneden schrapen en opnieuw mixen]
-
Plet het teentje look en voeg bij de kikkererwten.
Pel de sjalot en snij in grove stukken. Voeg ook toe aan de blender.
-
Voeg ook de munt en korianderblaadjes toe.
Kruid met de tandooripasta, zout, komijnpoeder en chilipoeder.
-
Voeg nog een klein beetje sesamolie toe en mix alles op volle snelheid.
[thermomix: 30sec, stand 10, met de spatel in het gaatje van het deksel rond draaien terwijl de thermomix op stand 10 draait]
-
Neem kleine deeltjes van de kikkererwten en rol er bolletjes van.
-
Je hebt 2 mogelijkheden om de falafel te bereiden. Ofwel leg je de balletjes in een frituur van 180°C en bak je ze voor ongeveer 5 min zoals frituurhapjes.
Ofwel druk je de balletjes wat plat zodat je hamburger vormpjes bekomt. Deze bak je langs beide kanten in een hete pan met een grote scheut olijfolie.
Yoghurtdip
-
Doe de yoghurt in een potje en meng er de sesamzaadjes door.
-
Schil de gember en rasp deze door de yoghurt.
-
Plet de look en voeg toe samen met wat gehakt korianderblaadjes.
-
Kruid met wat chilipoeder en komijnpoeder.
-
Diep de warme falafels op met de yoghurtdip.
Smakelijk!
Bron: Dagelijkse kost