Zalmrolletjes met prei in Boursinsaus en hertoginnenaardappelen
Ingrediënten
Zalmrolletjes
- 3 stronken prei
- 2 pakjes gerookte zalm (12 plakjes)
- peper en zout
Boursinsaus
- 100 g Boursin
- 1 grote el boter
- 2-3 el bloem
- melk
- peper en zout
- gruyièrekaas
Hertoginnenaardappelen
- 500 g aardappelen
- 2 eierdooiers
- 25 g boter
- peper en zout
Instructies
Zalmrolletjes
-
Snijd het wit van de prei in stukken van ongeveer 7 cm lang.
Zorg dat je 6 stukken hebt.
-
Bestrooi ze met peper en stoom ze in een stoomoven (15-20 min).
Als je geen stoom oven hebt, kan je ze ook stoven in wat boter. Hierna water toevoegen, deksel op de kom en laten gaar worden.
-
Laat afkoelen.
-
Draai 2 plakjes zalm rond 1 stuk prei.
Leg deze apart.
Boursinsaus
-
Maak een roux:
Neem 1 grote lepel boter en laat smelten op een zacht vuurtje.
Neem van het vuur en roer er de bloem onder tot je een dikker deeg bekomt.
Zet terug op het vuur en laat ongeveer 3 min garen.
Voeg er nu het overgebleven kookvocht (ong 10 cl) van de prei aan toe. Roer goed los en voeg de melk in scheuten toe. Roer telkens goed los en laat zachtjes koken. Voeg melk toe tot je de gewenste dikte van de saus hebt. Laat dan nog even doorkoken.
-
Voeg de Boursin nu toe aan de saus en laat smelten.
Kruid de saus met peper.
-
Giet een klein beetje saus op de bodem van de ovenschotel.
Leg hierop de zalmrolletjes.
-
Verdeel de rest van de saus over de rolletjes en werk af met gruyièrekaas.
Hertoginnenaardappelen
-
Schil de aardappelen en laat ze 20 min koken in gezouten water.
-
Giet het water af en plaats de kom met aardappelen nog even op een laag vuurtje zodat de aardappelen uitdrogen.
-
Plet de aardappelen nu met een pureestamper.
Voeg er de eierdooiers aan toe en meng ze onder de puree.
-
Voeg ook de boter toe en roer door elkaar tot een gladde massa.
Kruid met peper en zout.
-
Leg een vel bakpapier of siliconematje op een bakplaat.
Doe de puree in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
-
Spuit nu toefjes aardappelpuree op de bakplaat.
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
Zet de ovenschotel met zalmrolletjes in de oven. Verwarm deze tot de saus begint te pruttelen. (zal ongeveer 20-30 min zijn)
-
Zet dan de oven op 200°C en grill functie.
Plaats nu ook de hertoginnenaardappelen in de oven. Bak ze tot ze een bruin kleurtje krijgen.
Voor een korstje op de ovenschotel kan je de ovenschotel op het einde ook nog even onder de grill zetten.
Smakelijk!
Inspiratie: Dagelijkse kost
We hebben thuis allemaal gesmuld van de zalmrolletjes. Een heel gemakkelijk receptje en toch zoooo lekker 🙂 !