Bloemkoolsoep met parmezaancroutons
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1 stengel prei (wit)
- 1.5 l water
- 1 ui
- 2 blokjes kippenbouillon
- tijm
- nootmuskaat
- peper en zout
Parmezaancroutons
- 4 sneetjes brood
- 30 g gemalen parmezaan
- olijfolie
Instructies
-
Schil de ui en snijd in stukken.
[thermomix: 5sec, stand 5]
Snij het wit van de prei in ringen.
-
Doe een scheutje olijfolie in een kom en stoof de ui en de prei.
[thermomix: olijfolie toevoegen, 5 min, 100°C, stand 1]
-
Snij de bloemkool in roosjes en laat kort even meestoven met de prei en ui.
[thermomix: 1 min, 100°C, stand 1]
-
Giet 1.5l water over de groenten en voeg de bouillonblokjes toe.
Voeg ook de tijm toe.
-
Laat voor ongeveer 20 min koken.
[thermomix: 20 min, 100°C, stand 1]
Parmezaancroutons
-
Snij de korsten van de sneetjes brood en snij het brood in blokjes.
-
Meng het brood en de gemalen parmezaan met een goede scheut olijfolie door elkaar.
-
Verwarm de oven op 180°C.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet er de brood-parmezaanmengeling op. Zorg dat de stukjes brood niet op elkaar liggen.
-
Bak de croutons 6 min lang in een voorverwarmde oven van 180°C.
Hierna kan je ze nog even onder de grill leggen tot ze mooi bruin kleuren.
-
Laat afkoelen.
Afwerking
-
Mix de soep en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
[thermomix: 1 min, stand 10]
Als de soep nog te dik is kan je nog wat water toevoegen.
-
Schenk de soep in kommetjes en leg er de parmezaancroutons op.
Werk eventueel af met wat peterselie en gedroogde tijm.