Crème Brûlée-taart

Crème Brûlée-taart

Hoeveelheid 6 personen

Ingrediënten

Deeg

  • 150 g boter
  • 75 g lichte basterdsuiker
  • een snuifje zout
  • 2 eierdooiers
  • 35 g amandelmeel
  • 240 g bloem

Crème brûlée

  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestok
  • 400 ml room (40% VG)
  • 6 eierdooiers
  • 100 g kristalsuiker

Afwerking

  • 3 el bruine suiker

Instructies

Deeg

  1. Meng de boter, de basterdsuiker, zout, eierdooiers en amandelmeel door elkaar.

  2. Zeef de bloem en meng onder de andere ingrediënten.

  3. Kneed goed met je handen en maak er een bol van.

    Wikkel in cellofaanpapier en plaats voor minstens 1 uur in de koelkast.

  4. Vet een lage ronde schotel van ongeveer 26 cm doorsnede in met boter en bestrooi met bloem.

  5. Verwarm de oven voor op 180°C.

  6. Haal na een uur het deeg ui de koelkast.

    Duw de bol plat met je handen.

  7. Neem dan een deegrol en rol het deeg voorzichtig uit op een met bloem bestoven siliconematje of bakpapier.

    Het deeg gaat zeer snel scheuren rol dus voorzichtig uit tot ongeveer 0.5cm dikte.

  8. Neem het matje of bakpapier met het uitgerolde deeg op en keer het om boven de taartvorm. Het deeg valt nu in de taartvorm. Duw aan in de vorm en snij het overtollige deeg weg aan de randen.

  9. Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg er een vel bakpapier op.

    Vul de taartvorm nu met bakbonen.

  10. Bak de taartbodem nu voor ongeveer 15 min in de voorverwarmde oven.

    Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak de taartbodem dan nog eens voor ongeveer 15min tot hij mooi bruin kleurt. Laat afkoelen.

Crème brûlée

  1. Doe de room in een kookpot. Verwijder de vanillezaadjes uit de vanillestuk en roer ze door de room. Verwarm de room zachtjes, maar laat niet koken.

  2. Week de gelatine blaadjes in koud water.

  3. Klop de eierdooiers samen met de suiker tot een luchtige bleke massa.

  4. Voeg nu een klein beetje van de warme room toe aan het eierdooiermengsel.

    Roer alles mooi los en voeg het helemaal toe aan het kookpotje met de room.

  5. Laat zachtjes opwarmen en roer constant tot het indikt.

    Haal van het vuur.

  6. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat ze smelten in het warme mengsel.

  7. Giet de vulling in de afgekoelde taartbodem.

  8. Plaats de taart enkele uren in de koelkast zodat ze kan opstijven.

Afwerking

  1. Strooi net voor het serveren de bruine suiker over de taart.

  2. Laat de suiker smelten door er met een gasbrandertje over te gaan.

    Smakelijk!

bron taartbodem: Rutger bakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating