Ga terug
Print

Hertenfilet met peperkoekkorst en butternut

Hoeveelheid 2 personen

Ingrediënten

  • 30 g gedroogde paddenstoelenmix
  • 200 g boter
  • 100 g peperkoek
  • 1 kleine butternut
  • 1 tl gevogeltefond
  • 500 g hertenfilet
  • een handvol grof gehakte pistache noten
  • peper en zout

portosaus

  • 1 sjalot
  • 1 dl rode porto
  • 4 dl weekvocht van de paddenstoelen
  • 1 el kalfsfond (Maggi)
  • 2 dl room

Instructies

  1. Laat de gedroogde champignons een uurtje weken in 4 dl water.

Peperkoekboter

  1. Mix de peperkoek met de boter in een blender tot het één geheel wordt.

    [thermomix: 10 sec, stand 6]

  2. Kruid met peper en zout.

  3. Rol de boter in cellofaanpapier.

    Knoop de uiteinden dicht en plaats in de koelkast zodat de boter terug kan opstijven.

  4. De boter die overblijft na het maken van dit gerecht kan je bewaren in de diepvries en later gebruiken op wild of steak.

Portosaus

  1. Snipper de sjalot fijn en breng in pannetje.

  2. Giet de rode porto bij de sjalot en breng aan de kook.

    Laat koken tot bijna alle porto is verdampt.

  3. Voeg dan het weekvocht van de paddenstoelen toe. (Giet deze eerst door een zeef en hou de paddenstoelen apart).

  4. Voeg de kalfsfond toe en laat voor de helft inkoken.

  5. Voeg dan de room toe en laat verder inkoken. Kruid ondertussen stevig met peper en grof zeezout.

  6. 1 minuutje voor het serveren voeg je de paddenstoelen toe en warm de saus verder op.

Butternut

  1. Schil de butternut en verwijder de pitjes.

  2. Snijd schijven uit het bovenste deel van de butternut van ongeveer 0,5cm dik.

    Steek hier rondjes uit met een uitsteekvorm. (ongeveer 4 rondjes per persoon)

  3. Kook de schijfjes beetgaar in de gevogeltefond (1tl Maggi gevogeltefond + 1 liter water).

  4. Snijd de rest van de butternut in stukken.

    Plaats deze in een ovenschotel. Sprenkel er wat olijfolie over en kruid met zout en peper van de molen.

  5. Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 180°C.

    Laat 35 min bakken.

  6. Mix de gegrilde butternutstukken tot een purree in een blender.

    [thermomix: 20 sec , stand 8]

    Kruid met peper en zout.

Afwerking

  1. Bak de hertenfilet in een pan voor ongeveer 10min (5min aan elke kant).

  2. Snijd plakken van de opgesteven peperkoekboter en schik deze op de hertenfilet.

  3. Verwarm de oven voor op 200 graden met grillfunctie.

    Laat de hertenfilet 6 à 8 min grillen in de oven.

    Versnijd het vlees daarna in plakken van ong 1,5 cm.

  4. Schik een 3-tal plakken op een warm bord.

    Plaats de butternutrondjes rond het vlees.

  5. Schik wat van de butternutpuree naast het vlees.

    Lepel er de saus met de paddenstoelen rond en werk af met de gehakte pistachenootjes.

Tip

serveer met kroketjes