Caramelsaus
Ingrediënten
- 100 g kristalsuiker
- 30 ml water
- 100 ml room (35% V.G.)
- 15 g boerenboter
Instructies
-
Doe het water met de kristalsuiker in een steelpannetje.
Meng door elkaar.
-
Plaats het pannetje op een middelhoog vuur. Vanaf nu mag je niet meer roeren in de suiker. Laat smelten.
Als al de suiker gesmolten is in het water, kan je het vuur wat hoger zetten zodat het gaat karameliseren. Als het lichtbruin kleurt (caramelkleur) haal je het van het vuur.
-
Schenk de room beetje per beetje door de warme caramel en roer telkens zeer goed. (schenk de room niet in 1 keer in de caramel, anders zal het 1 grote klonter worden).
-
Voeg de boter toe en laat helemaal smelten.
Plaats de caramelsaus in de koelkast en laat afkoelen.
-
Haal de caramelsaus 10 min voor gebruik uit de koelkast en roer nog eens om.
Gebruik de caramelsaus op vanille-ijs, wafeltjes, pannenkoeken of andere dessertjes.
Bron: ellouisacooking.nl