
Tonijn met aardappelgratin en pastinaaksoep
Ingrediënten
Tonijn
- 300 g tonijnfilet
- 2 eiwitten
- 100 g panko
- olijfolie
- bieslook
- 1 zoete aardappel
Aardappelgratin
- 400 g vastkokende aardappelen
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- boter
- 20 cl melk
- 10 cl room
Pastinaaksoep
- 350 g pastinaken
- 200 g bloemige aardappelen
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- 15 cl witte wijn
- 60 cl groentebouillon
- 1 citroen
- 20 cl room
Instructies
Zoete aardappelchips
-
Schil de zoete aardappel en maak dunne schijfjes met een dunschiller.
Neem een rooster uit de oven en leg er een vel bakpapier op.
-
Verdeel enkele schijfjes zoete aardappel over het bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak de chips ongeveer 10 min in de warme oven. Hou het wat in het oog zodat de chips niet zwart worden. Haal uit de oven als ze bruin en knapperig zijn. Laat afkoelen.
Aardappelgratin
-
Schil de aardappelen.
Snij met een mandoline in zeer dunnen plakjes.
-
Schil de look en snij fijn.
-
Neem een ovenschotel en wrijf deze in met olijfolie.
-
Schik een laagje aardappelen in de ingevette ovenschotel. Kruid met peper en zout en verdeel er wat fijngesneden look en enkele blokjes boter over.
-
Herhaal deze stap tot alle aardappelschijfjes op zijn.
Meng de melk en de room door elkaar en giet deze als laatste over de aardappelschijfjes.
-
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de gratin 45 min in een hete oven.
Pastinaaksoep
-
Schil de sjalotjes en de look en snij in stukken.
[Thermomix: 5 sec, stand 5]
-
Breng wat olijfolie in een kom en laat de sjalotjes met de look stoven.
[Thermomix: 5min, 100°C, stand 0.5]
-
Schil de pastinaken en aardappelen en snij in grove stukken.
Laat deze 5 min mee stoven met de sjalotten en de look.
[Thermomix: 5 min, 100°C, stand 1]
-
Voeg de witte wijn en groentebouillon toe en laat 20 min zachtjes koken.
[Thermomix: 20min, 100°C, stand 1]
-
Pers de citroen en hou het sap aan de kant.
-
Mix de soep fijn.
[Thermomix: 30sec, stand 10]
-
Voeg de room en het citroensap toe.
Kruid met peper en zout. Hou warm.
[Thermomix: 10min, 70°C, stand 1]
Tonijn
-
Neem de tonijnfilet en kruid met peper en zout.
-
Neem 2 borden.
Roer 2 eiwitten los in het eerste bord en vul het tweede bord met panko.
-
Wentel de tonijnfilets eerst door het eiwit en erna door de panko.
-
Neem een pan en doe er een grote scheut olijfolie in.
Bak de tonijn zeer kort in de hete pan.
Afwerking
-
Haal de aardappelgratin uit de oven en snij er een portie uit.
Plaats dit op een diep bord of bord met hoge randen.
-
Leg hierop het stuk tonijn en werk het torentje af met enkele zoete aardappelchips.
-
Vul het bord met de pastinaaksoep.
Werk af met fijngesnipperde bieslook.
Smakelijk!
Bron: Knack weekend