Moussaka

 

Moussaka

Hoeveelheid 4 personen

Ingrediënten

  • 150 g fetakaas
  • 2 courgettes
  • 500 g aardappelen
  • 40 g bloem
  • 30 g boter
  • 7 dl melk
  • 1 snuifje kaneel
  • 1 snuifje komijnpoeder
  • 1 snuifje oregano
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 2 dl rode wijn
  • 1 toefje harissa
  • 70 g tomatenpuree
  • 500 g lamsgehakt of rundsgehakt
  • 1 aubergine
  • 2 stengels selder
  • 1 gele paprika
  • 2 wortelen
  • 1 teentje look
  • 3 uien
  • olijfolie
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Instructies

  1. Schil de uien en de look en snij fijn.

    Neem een grote stoofpot en stoof er de ui en de look in in hete olijfolie.

  2. Schil de wortelen en snij in kleine blokjes.

    Laat meestoven met de ui en look.

  3. Verwijder het loof van de selder en de onderste taaie stukken van de stengel.

    Ik schil de selderstengel met een dunschiller om de draden te verwijderen.

    Snij de selder in kleine blokjes en voeg bij de groenten.

  4. Verwijder de steel en de pitten van de paprika en snij ik kleine blokjes.

    Voeg ook toe aan de rest van de groenten. Laat garen op een zacht vuurtje.

  5. Snij de aubergine met een mesje of mandoline in plakjes.

    Leg de plakjes op een vel bakpapier en strooi er goed wat zout over.

    Laat aan de kant staan zodat het vocht uit de aubergine getrokken wordt.

  6. Bak het gehakt in een grote braadpan in hete olijfolie.

    Maak met een vork het gehakt los. Schep het gebakken gehakt bij de groenten.

  7. Voeg ook de tomatenpuree toe bij de groenten. Roer door elkaar.

    Voeg naar smaak een toefje harissa toe.

  8. Giet de rode wijn bij het gehakt en groenten en roer goed door elkaar.

    Voeg de tomatenblokjes ook toe en kruid met komijnpoeder, oregano, kaneelpoeder, peper en zout.

  9. Laat het geheel minstens 1.5 uur sudderen op een laag vuurtje.

  10. Maak ondertussen de béchamelsaus: Smelt de boter en haal van het vuur.

    Roer er met een klopper de bloem door. Zet terug op het vuur en laat even kort bakken. Giet dan beetje per beetje de melk er bij en blijf ondertussen roeren. Laat enkele minuten inkoken zodat je een dikke saus bekomt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

  11. Schil de aardappelen en snij met een mandoline in dunne plakjes.

    Snij ook de courgettes in dunne plakjes met de mandoline. De courgettes moeten niet geschild zijn.

  12. Spoel het zout van de aubergineschijfjes en laat uitlekken op keukenpapier.

  13. Verwarm de oven op 180°C.

    Wrijf een grote ovenschotel in met olijfolie.

  14. Giet een laagje béchamelsaus over de bodem van de ovenschotel.

    Leg hierop een laagje aardappelplakjes en kruid met peper van de molen.

  15. Vervolgens leg je een laagje courgetteschijfjes er op en dan een laagjes van de groenten-gehaktsaus.

  16. Leg opnieuw een laagje aardappelen en een dun laagje béchamelsaus.

    Leg hierop een laagje aubergineschijfjes.

  17. Hierop leg je opnieuw een laag van de groenten-gehaktsaus en de rest van de groetenschijfjes.

  18. Eindig met een laagje aardappelschijfjes en als laatste de béchamelsaus.

    Verkruimel de feta over de béchamelsaus.

  19. Gaar de moussaka in een oven van 180°C voor 40-45 min.

    Smakelijk!

Bron: Dagelijkse kost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating