Gebakken kabeljauw met rode biet en witloof
Ingrediënten
- 2 kabeljauwfilets
- 1 kleine rode biet (rauw)
- 2 el paprikatapenade (ik gebruikte hier Aivar, een puree van geroosterde zoet paprika's)
- 1 el room
- 4 el sushiazijn
- 10 cl suikerwater (1 deel water, 2 delen suiker)
- 1 stronk witloof
- parmezaankaas
- peper en zout
Instructies
1 dag op voorhand
-
Schil de rode biet en snijd deze in dunne, ronde plakjes.
-
Maak in een kommetje een marinade van de sushiazijn en het suikerwater.
-
Leg de rauwe plakjes rode biet in de marinade en plaats voor 24 uur in de koelkast.
Bereiding
-
Rasp een blokje parmezaankaas.
-
Leg 2 hoopjes geraspte parmezaan op bakpapier.
Duw de hoopjes wat plat, zodat je ronde vormpjes bekomt.
-
Verwarm de oven op 180°C.
Bak de parmezaankoekjes voor ongeveer 5 min in een voorverwarmde oven.
-
Hou deze goed in het oog en haal de koekjes er uit als ze goudbruin gebakken zijn.
-
Meng de paprikatapenade met de room en kruid met peper en zout.
Vul een spuitzak met de tapenade.
-
Snijd het witloof overlangs in 2.
Verwijder het harde middelste en eventueel wat losgekomen buitenste bladeren.
-
Stoof de witloof aan in wat boter en kruid met peper en zout.
-
Bak de kabeljauw in olijfolie. Kruid met peper en zout.
-
Spuit een klein toefje paparikatapenade op het bord.
-
Neem de plakjes rode biet uit de marinade. Laat even uitdruppen.
Maak dan een snee vanuit het midden van een plakje naar de rand.
Nu kan je de biet in een soort van trechtervorm plooien.
Plaats deze op het bord, bovenop het toefje paprikatapenade.
Zo blijft deze wat plakken aan het bord.
-
Doe dit met nog enkele plakjes rode biet zodat je 2 trechtertjes hebt per bord.
-
Spuit wat tapenade in het midden van de trechtertjes zodat je een soort van bloem bekomt (rode biet blaadjes, paprika hartje).
-
Spuit een grote hoeveelheid tapenade naast de rode biet bloempjes.
Leg hierop het stuk gebakken kabeljauw.
-
Leg het witloof bovenop de vis en werk af met het parmezaankoekje.
Smakelijk!
Inspiratie: lekkervanbijons.be