
Everzwijnfilet met wortel
Ingrediënten
- 4 everzwijnfilets
- 250 g beukenzwammen
Wortelcrème
- 500 g wortelen
- 1 snuifje kurkuma
- room
- peper en zout
Miniwortels
- 8 miniwortels
- kurkuma
Rauwe wortels
- 2 grote wortels
- 2 el olijfolie
- 1 el sushi azijn
- 1 el witte wijn azijn
Saus
- 400 ml water
- 1 el kalfsfond (Maggi)
- 1 flesje donker bier
- 2 uien
- 1 boterham met mosterd
Instructies
Wortelcrème
-
Schil de wortels en snij in grote stukken.
-
Laat de wortels koken in de helft water en de helft room.
-
Voeg peper, zout en kurkuma toe.
-
Breng de wortels in een blender of thermomix.
Hou het kookvocht aan de kant.
-
Mix de wortels met een klein beetje van het kookvocht.
[thermomix: 10 sec, stand 8-9]
Voeg kookvocht toe tot je een mooie gladde crème bekomt.
-
Kruid met peper en zout en breng in een spuitzak.
Miniwortels
-
Kook de miniwortels in gezouten water met kurkuma voor ongeveer 1 minuut.
-
Zet het vuur af en laat de wortels in het kookvocht liggen.
Rauwe wortels
-
Schil de wortels en snijd met een dunschiller dunne plakken van de wortel.
-
Leg deze dunne plakken wortel in een potje.
Voeg de olijfolie, sushi azijn en witte wijnazijn toe.
-
Laat de wortels hierin marineren.
Saus
-
Snij de uien in grove stukken en bak ze in wat boter.
-
Blus met het water en het bier.
Voeg de kalfsfond toe.
-
Leg een boterham met mosterd in de saus.
-
Laat op een laag vuurtje sudderen.
Afwerking
-
Bak de everzwijnfilet langs beide kanten in een pan met boter.
Plaats daarna in een oven van 90°C.
Meet de temperatuur van het vlees met een vleesthermometer.
Haal het vlees uit de oven als de kerntemperatuur tussen de 55°C en 60°C is.
-
Haal de miniwortels uit het kookvocht en bak deze samen met de beukenzwammen in een pan met boter.
-
Zeef de saus en laat ze terug opwarmen.
-
Snijd de everzwijn in plakjes.
Schik deze op de borden.
-
Spuit toefjes wortelcrème rond het vlees.
-
Werk af met de miniworteltjes, rauwe wortel, beukenzwammen en de saus.
Tip
lekker met aardappelgratin of kroketjes
bron: hap & tap