Hertenfilet met peperkoekkorst en butternut
Ingrediënten
- 30 g gedroogde paddenstoelenmix
- 200 g boter
- 100 g peperkoek
- 1 kleine butternut
- 1 tl gevogeltefond
- 500 g hertenfilet
- een handvol grof gehakte pistache noten
- peper en zout
portosaus
- 1 sjalot
- 1 dl rode porto
- 4 dl weekvocht van de paddenstoelen
- 1 el kalfsfond (Maggi)
- 2 dl room
Instructies
-
Laat de gedroogde champignons een uurtje weken in 4 dl water.
Peperkoekboter
-
Mix de peperkoek met de boter in een blender tot het één geheel wordt.
[thermomix: 10 sec, stand 6]
-
Kruid met peper en zout.
-
Rol de boter in cellofaanpapier.
Knoop de uiteinden dicht en plaats in de koelkast zodat de boter terug kan opstijven.
-
De boter die overblijft na het maken van dit gerecht kan je bewaren in de diepvries en later gebruiken op wild of steak.
Portosaus
-
Snipper de sjalot fijn en breng in pannetje.
-
Giet de rode porto bij de sjalot en breng aan de kook.
Laat koken tot bijna alle porto is verdampt.
-
Voeg dan het weekvocht van de paddenstoelen toe. (Giet deze eerst door een zeef en hou de paddenstoelen apart).
-
Voeg de kalfsfond toe en laat voor de helft inkoken.
-
Voeg dan de room toe en laat verder inkoken. Kruid ondertussen stevig met peper en grof zeezout.
-
1 minuutje voor het serveren voeg je de paddenstoelen toe en warm de saus verder op.
Butternut
-
Schil de butternut en verwijder de pitjes.
-
Snijd schijven uit het bovenste deel van de butternut van ongeveer 0,5cm dik.
Steek hier rondjes uit met een uitsteekvorm. (ongeveer 4 rondjes per persoon)
-
Kook de schijfjes beetgaar in de gevogeltefond (1tl Maggi gevogeltefond + 1 liter water).
-
Snijd de rest van de butternut in stukken.
Plaats deze in een ovenschotel. Sprenkel er wat olijfolie over en kruid met zout en peper van de molen.
-
Plaats de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 180°C.
Laat 35 min bakken.
-
Mix de gegrilde butternutstukken tot een purree in een blender.
[thermomix: 20 sec , stand 8]
Kruid met peper en zout.
Afwerking
-
Bak de hertenfilet in een pan voor ongeveer 10min (5min aan elke kant).
-
Snijd plakken van de opgesteven peperkoekboter en schik deze op de hertenfilet.
-
Verwarm de oven voor op 200 graden met grillfunctie.
Laat de hertenfilet 6 à 8 min grillen in de oven.
Versnijd het vlees daarna in plakken van ong 1,5 cm.
-
Schik een 3-tal plakken op een warm bord.
Plaats de butternutrondjes rond het vlees.
-
Schik wat van de butternutpuree naast het vlees.
Lepel er de saus met de paddenstoelen rond en werk af met de gehakte pistachenootjes.
Tip
serveer met kroketjes
bron: hap&tap